KRUISBESMETTING ONDERSCHAT GEVAAR

Als inspecteurs de vraag aan medewerkers stellen wat kruisbesmetting is, komt in veel gevallen het antwoord: voorkomen dat rauwe producten op je snijplank in contact komen met gegaarde producten. Op zich een goed antwoord! Als je dan in de nasleep van de EHEC-bacterie in Duitsland leest dat een medewerkster van een cateringbedrijf, zelf besmet geraakt met EHEC, 23 personen ziek heeft gemaakt, ga je toch even nadenken. Dit kan alleen door een slechte hygiëne en kruisbesmetting, want de bewuste groenten waren niet bij het cateringbedrijf aanwezig. HH neemt in steeds meer keukens monsters die onderzocht worden op Listeria en E. coli, ziekmakende bacteriën die niet mogen voorkomen op direct consumeerbare producten. Maar als deze bacteriën voorkomen op grondstoffen, dan weet je dat je omgeving waar deze producten worden verwerkt, besmet raakt met deze bacterie. De kans dat de bacteriën door kruisbesmetting in je direct consumeerbare eten terecht komen neemt alleen maar toe. Besmet vlees en rauwkost is dus permanent een aandachtspunt voor het verspreiden van gevaarlijke bacteriën, zeker als wordt vastgesteld dat deze bacteriën met regelmaat worden aangetroffen op vers vlees.