5 tips voor een voedselveilig 2025 

slager inrichting

Als de drukke feestdagen voorbij zijn, gaan we aan de slag voor 2025. Hoe zorg jij er ook in het nieuwe jaar voor dat jouw bedrijf het hoogst mogelijke niveau haalt met voedselveiligheid en hygiëne? Hier volgen vijf tips.   

1. Ga aan de slag met je schoonmaakplan 

Maak gebruik van een rustige periode en neem de tijd om een nieuw schoonmaakplan in te voeren. Hierin staat onder meer welke objecten schoongemaakt moeten worden en hoe vaak, welke reinigings- en/of desinfectiemiddelen gebruikt moeten worden en hoe die te gebruiken en welke persoonlijke bescherming eventueel nodig is.   

Een schoonmaakplan is belangrijk, want iedere inspecteur vraagt ernaar en hygiënecodes verwijzen er regelmatig naar. Houwers maakt het makkelijk met een schoonmaakplan voor 2025 waar je vrij gebruik van kunt maken

2. Check je allergenen 

Sinds 2021 is allergeneninformatie een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Is jouw allergeneninformatie nog up-to-date? Heb je duidelijke signing voor de consument, is er een complete allergenenlijst van je assortiment en is die bijgewerkt? Ook belangrijk: zijn alle medewerkers getraind op dit onderdeel?   

Houwers biedt ondernemers een toegankelijke manier om de kennis van ondernemers en medewerkers op het gebied van allergenen op het juiste niveau te brengen. Op Waaromdaarom.nu, het toets- en ontwikkelplatform voor voedselveiligheid van Houwers, is de e-learningmodule Allergenen te vinden.  

Houwers heeft ook een speciale kennispagina ingericht over allergenen  

3. Check de temperatuur 

Om een voedselveilige werkwijze aan te kunnen tonen, moeten voedselverwerkende bedrijven temperatuurregistraties bijhouden van onder meer koelingen en vriezers. Daarom biedt Houwers het HACCP-weekformulier aan. De versie voor 2025 staat op de site en is vrij te downloaden. Lijsten ouder dan een jaar mogen weg.  

4. Ga digitaal 

Ook is het erg handig om registraties digitaal bij te houden in CleanUpp. Dit is een app voor telefoon of tablet waarin je eenvoudig de registraties kunt invoeren en beheren.  

Vraag hier een gratis demo aan van de CleanUpp-app.  

5. Kies voor slimme sensoren 

De temperatuur van de koeling en vriezer bijhouden wordt nog makkelijker met de app van CleanUpp. Vanaf nu zijn er namelijk nieuwe sensoren beschikbaar in de vorm van zeer platte stickers die metingen verzenden naar CleanUpp, ook op grote afstand. De sensoren kunnen geplaatst worden in koelingen en vriezers. Elke twee uur wordt er een meting verstuurd naar CleanUpp.  

Lees hier meer over de nieuwe temperatuursensoren 

Bonustip

Houwers heeft een nieuw dashboard in Audits.app gelanceerd. Hiermee wordt het nóg makkelijker om de voedselveiligheid in het bedrijf te waarborgen. Lees hier wat er precies is veranderd.

Houwers wenst iedereen een gelukkig en voedselveilig 2025.