GEEN VOEDSELVERSPILLING, WEL VOEDSELVEILIGHEID

Geen voedselverspilling, wél voedselveiligheid.

Het programma Zembla bestede recent aandacht aan voedselverspilling in Nederland. Jaarlijks wordt voor 4 miljard aan voedsel verspild. Een van de grootste oorzaken is het weggooien van goed voedsel omdat de THT datum verstreken is. Als de consument zijn zintuigen zou gebruiken i.p.v. de houdbaarheidsdatum, zou dit al een besparing van 30% opleveren van minder verspilt voedsel.

50% van de bevolking vertrouwt op de THT en niet op eigen waarneming, aldus de onderzoeker in de documentaire.

Bederfelijke producten die korter dan 5 dagen houdbaar zijn of onder de 6C bewaard moeten worden, dienen voorzien te zijn van een T.G.T-datum (Te gebruiken Tot). Deze TGT –datum staat voor kort houdbare producten die na het verlopen van deze datum niet meer veilig zijn. De T.H.T. datum is een garantieverklaring van de fabrikant dat het product de kenmerken en kwaliteit houdt tot de aangegeven datum. In de Zembla uitzending werd gezegd:” je gooit de wasmachine toch ook niet weg, na het verstrijken van de garantie”. Dit laatste ligt wel wat genuanceerder. Er zijn nog heel veel producten die bederfelijk zijn en in de koeling bij 7C houdbaar zijn gedurende meer dan 5 dagen, voor deze producten blijft gelden: “het product is veilig tot de aangegeven datum, gebruik na de datum is niet meer de verantwoordelijkheid van de fabrikant”. Het spreekt voor zich dat we producten onnodig weggooien en dat het gebruik van de zintuigen een prima middel is om vast te stellen of een product nog geconsumeerd kan worden. Laten we eerlijk zijn, dat doen we thuis elke dag, zonder het gebruik van dagstickers. Houwers Holtackers past de regel ook toe, dat ondernemingen die afwijken van de bewaarvoorschriften uit de hygiënecode, dit mogen, als zij kunnen onderbouwen dat dit veilig is.