IJsmakers en Houwers hebben 11 maart 2024 al in de agenda gemarkeerd

De ijsbranche heeft in 2024 genoeg om naar uit te kijken. Voordat het ijsseizen goed en wel losbarst, mogen de talenten uitmaken wie het lekkerste ijs produceert tijdens de IJsVak-wedstrijden. Het gaat in deze competitie echter niet alleen om smaak.  

Zoals elk jaar kunnen ijsmakers tijdens de IJsVak-Wedstrijden meedoen in twee categorieën: de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. De Gouden IJsspatel draait in 2024 om het lekkerste peren demi-ijs. Inschrijven voor deze wedstrijd kan tot en met zondag 24 december 2023.   

Tijdens de Gouden IJscreatie gaat het om de beste ijscoupe. Inschrijven voor dit onderdeel kan tot en met zondag 25 februari 2024 

De wedstrijden vinden plaats op de speciale Dag van de Ambacht op 11 maart tijdens Bakkersvak en IJs-Vak in Gorinchem.  

Voedselveiligheid en hygiëne

Net zoals voorgaande jaren zijn de inspecteurs van Houwers aanwezig om deelnemers te controleren op voedselveiligheid en hygiëne. Zo wordt de temperatuur van het ijs bij binnenkomst gecheckt; deze mag maximaal 7 graden zijn. Verder is het natuurlijk belangrijk dat deelnemers de persoonlijke hygiëne op orde hebben en dat ze netjes te werk gaan in de voorbereiding en op het wedstrijdpodium.  

Voedselveiligheid Bokaal

Wie hoog scoort op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne, maakt kans op de Voedselveiligheid Bokaal van Houwers. In 2020 is deze in het leven geroepen om het belang van hygiëne en voedselveiligheid benadrukken. Coco Strijbosch van IJssalon Pisa won in 2023 en in 2020 won Nienke Schaap, destijds werkzaam bij Soetenso in Leiden.