Een warm welkom: 7 aandachtspunten voor een schoon terras

We snakken allemaal naar mooi lenteweer. Zodra het zonnetje schijnt, zitten de terrassen vol en genieten jouw gasten van een lekkere zomerse salade of verfrissende ijscoupe. Maar is jouw bedrijf al aan de voorjaarsschoonmaak begonnen? Is het terras schoon en netjes? Een paar punten om in de gaten te houden.

1. Dag onkruid

Zorg dat eventueel onkruid tussen de tegels weg is. Sommigen doen dat met azijn, maar dat is eigenlijk verboden omdat het schadelijk is voor de natuur. Kokend water is vaak effectiever en goedkoper. Wees daar uiteraard wel voorzichtig mee. Ook een onkruidbrander werkt goed.

2. Anti-groen

Het kan zijn dat er groene aanslag op de tegels zit. Er zijn verschillende middelen tegen groene aanslag te koop. Let er wel op dat deze veilig zijn voor mens en natuur. Ook schoonmaken met warm water wordt vaak als tip gegeven. Het gebruik van azijn is uiteraard schadelijk voor de natuur, maar azijn kan ook je tegels aantasten. Als je betontegels hebt, wordt een hogedrukspuit ook afgeraden omdat je daarmee de toplaag poreuzer maakt. Daardoor wordt de groenaanslag alleen maar hardnekkiger.

3. Wees fair voor meubilair

Maak je terrasmeubilair goed schoon. Simpel toch? Kijk wel naar het soort materiaal en zoek op hoe je dat het beste kunt behandelen. Je wilt je mooie tafels en stoelen immers niet onbedoeld beschadigen.

4. Schaduwkant

We zijn dol op de zon, maar de schaduw heeft vaak ook z’n voordelen. Dan is het wel fijn als de luifel en parasols schoon zijn. Doe dat met warm water, zachte zeep en een zachte borstel.

5. Cool and clean

Heb je het jaarlijkse onderhoud van de koel- en vriesvoorzieningen ingepland? Deze moeten natuurlijk altijd grondig worden schoongemaakt zodat er geen schimmel ontstaat.

6. Allergenen

Zorg dat je allergeneninformatie ook op het terras op orde is, en natuurlijk dat alle medewerkers op de hoogte zijn zodat ze gasten van de juiste informatie kunnen voorzien.

7. Meer dan schoonmaken

Neem de tijd voor je terras. Het goed schoonmaken van het terras en alles wat daarbij hoort is vaak een dagtaak. En het gaat natuurlijk niet alleen over schoonmaken; maak je terras aantrekkelijk met bijvoorbeeld planten en versieringen. Verwen je gasten!

Bonustip

Maak van het schoonmaken een feestje waarmee jouw bedrijf de nieuwe lente inluidt en beloon de medewerkers die jouw terras weer laten stralen. Voor vragen over hygiëne en voedselveiligheid in je gehele bedrijf, kun je altijd contact opnemen met Houwers.

Veel plezier en succes tijdens het komende seizoen!