Azokleurstoffen zijn de meest gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen. Circa 60 – 70% van de gebruikte kleurstoffen in levensmiddelen zijn azokleurstoffen. Recent is er een wijziging in Verordening (EG) nr 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven doorgevoerd. De Azokleurstoffen worden al langere tijd in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen en allergische reacties.
Er zijn een zestal kleurstoffen geselecteerd welke na onderzoek een wettelijke waarschuwing verplicht gesteld hebben gekregen:
https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/Schermafbeelding-2017-06-06-om-16.25.39.png
Artikel 31: Overgangsmaatregel.
Levensmiddelen die niet aan artikel 24 voldoen en voor 20 juli 2010 legaal in de gemeenschap in de handel zijn gebracht of zijn geetiketeerd, mogen tot hun datum van minimale houdbaarheid of hun uiterste gebruiksdatum in de handel blijven.